Hvilke tilskud findes der i forbindels med efterskoler?
Elevstøtte
Staten giver elevstøtte til alle elever med dansk statsborgerskab. Mængden af støtte er afhængig af din/jeres husstandsindkomst to år inden skolestart. I tilfælde af, at du og barnets anden forælder er separeret, er det bopælsforælderen og dennes eventuelle samlever der udgør husstandsindkomsten og dermed grundlaget for mængden af elevstøtte.
I praksis er det sammensætningen af husstanden ved skolestart, der gør grundlag for husstandsindkomsten og hermed mængden af elevstøtte. Hvis husstandens sammensætning ændrer sig mellem ansøgningstidspunktet og skolestart, kan der dermed være grundlag for en genberegning af elevstøtten.
Elevstøtte for udenlandske statsborgere
Elever med udenlandsk statsborgerskab kan modtage elevstøtte, hvis en af disse kriterier er opfyldt:
- Eleven eller dennes forældre (hvis eleven er under 19 år ved skolestart), har ubrudt og lovligt opholdt sig i Danmark i minimum 2 år inden skolestart.
- Eleven eller dennes forældre omfattes af integrationsloven. Integrationsloven omfatter familiesammenførte udlændinge, indvandrere eller andre med specifikke opholdstilladelser.
- Elevens forsørgende forælder er statsborger i et andet EU- eller EØS-land og forælderen har lønnet beskæftigelse eller selvstændig virksomhed i Danmark.
Søskendefradrag
Hvis du har flere børn (søskende) boende i husstanden udløser du søskendefradrag. Det betyder f.eks. i 2022/23, at dit indkomstgrundlag vil blive reduceret med 38.843 kr. for hvert barn under 18 år, der bor i husstanden. Barnet der skal på efterskole tæller ikke med i denne regning.
Det vil sige, at hvis du f.eks. har fire børn boende hjemme og en skal på efterskole, så udgør de tre hjemmeboende søskende en reduktion af dit indkomstgrundlag på 116.529 kr.
Individuel supplerende støtte
Hvis jeres indkomstgrundlag er særligt lavt, så kan der være ekstra hjælp at hente. Staten tildeler efterskoler en pulje, som udgør “individuel supplerende støtte”. Denne er administreret af den enkelte skole og har til formål at gøre efterskole tilgængeligt for alle.
Tildelingen af den individuelle støtte baseres på en konkret og individuel vurdering. Der kan være flere faktorer til baggrund for vurderingen, som f.eks.:
- Familien er ramt af sygdom eller arbejdsløshed
- Uhensigtsmæssigheder i rammerne for elevstøtte
- Et ønske om at hjælpe en elev gennem hele efterskoleopholdet, hvis familien rammes af finansielle problemer under opholdet
Ring og forhør dig hos den enkelte skole, hvis du vil høre mere om mulighederne for individuel supplerende støtte.
Stipendieordning
Der findes to stipendieordninger til efterskoleophold, som begge er administreret af efterskoleforeningen. Disse er ‘En Håndsrækning’ og en stipendieordning til flygtninge/indvandrere og grønlandske unge bosat i Danmark.
Stipendiet ‘En Håndsrækning’ kan søges hvis din familie har et samlet indkomstgrundlag på under 275.000 og den pågældende unge har godt af et efterskoleophold på baggrund af f.eks. indlæringsvanskeligheder eller andre sociale udfordringer.
Flygtninge/indvandrere fra ikke-vestlige lande og grønlandske unge bosat i Danmark kan søge stipendiet målrettet til disse. Dette forudsætter at familien har et samlet indkomstgrundlag på under 365.000.
Indkomstgrundlag
Når du skal beregne prisen for et efterskoleophold, så betyder dit indkomstgrundlag meget for prisen. Elevstøtten du kan få fra staten afhænger nemlig af denne. Beregningen af elevstøtte tager udgangspunkt i dit indkomstgrundlag to år inden skolestart. Det betyder, at hvis dit barn skal på efterskole i 2023, så er det dit indkomstgrundlag fra 2021 der gør grund for mængden af elevstøtte.
Når du har beregnet mængden af elevstøtte du kan modtage, så kan du trække den fra ugeprisen på den pågældende efterskole. Det resterende beløb er din egenbetaling.