KAMPSPORT

Kombiner efterskole og hobby på Højer Efterskole!

Vi er en efterskole med fokus på kampsportene karate og ju-jutsu

På kampsportslinjen arbejder vi med individuel kampsport, som et hold, hvor vi ud over at komme i fysisk topform også arbejder med vores egen psyke.

Højer Efterskoles kampsportslinje tilbyder også mulighed for, at du kan gå op til 2 – 3 gradueringer, da vores lokale samarbejdspartner: Minami Karate Dojo og efterskolens gæstelærer, Sensei Kurt Olsen, har bestået graduering 5. Dan.

Vi samarbejder også med Ribe Ju-Jutsu, og er alle licenseret under DJU (Dansk Judo Union)

Kampsportslinjen er for alle unge med interesse for Karate og Ju-jutsu – også for nybegynderen. Cirka 40 % af eleverne har ikke dyrket kampsport før.

For den dygtige og flittige elev er der også mulighed for selvstændig træning i vores flotte Dojo, samt mulighed for at deltage i kampsportsstævner, hvor du kan prøve dine færdigheder i kamp.

Hvilken kampsport træner vi?

Shotokan karate

På vores kampsportslinje træner vi Shotokan Karate og Ju- Jutsu.

Shotokan var navnet på den første officielle dojo, bygget af Gichin Funakoshi i 1936. Gichin Funakoshi udformede “Twenty Precepts of Karate”, som kan oversættes til 20 principper for karate. Disse 20 principper lagde fundamentet for det, vi i dag kender som karate. Du kan læse de 20 principper på dette link:
https://bujutsumartialarts.com.au/the-20-precepts-of-karate-according-to-gichin-funakoshi/

Shotokan karate er traditionelt opbygget i 3 dele. Kihon (det basale), kata (form og rækkefølgen af forskellige bevægelser) og kumite (sparring). Kihon og Kata er karakteriseret af en dyb, lang og stabil grundposition. Denne stærke grundposition gør det muligt at udføre kraftfulde bevægelser og styrker dine ben.

Shotokan karate er en meget dynamisk kampsportsform, som bygger på kraftfulde teknikker og fart.

Jujutsu

Jujutsu er en blanding af judo, karate og aikido.
Ju kan oversættes til “blid, smidig eller bøjelig.” Jutsu kan oversættes til “kunst eller teknik”. Dette stemmer godt overens med hvordan, vi træner Jujutsu. Jujutsu handler meget om at bruge sin modstanders vægt mod modstanderen selv. Dette gøres f.eks. ved kast, benfejninger, låse og stranguleringer.

Fordi jujutsu er et selvforsvarssystem, som blander mange forskellige stilarter, så kommer vi rundt om det meste af kampsport. Vi træner både slag, spark, kast, benfejninger, låse og stranguleringer. Hvis du har erfaring fra andre kampsportsgrene som f.eks. kickboxing eller taekwondo, så kan du helt sikkert også bruge de erfaringer hos os.

Hvem kan være med?

Kampsport for alle

På vores kampsportslinje, er der plads til alle. Uanset om du aldrig før har dyrket sport, eller du har dyrket karate hele livet, så skal du nok få det fedt på vores kampsports linje.

Vi får altid elever fra meget forskellige baggrunde. Cirka 40 % af vores elever plejer at være nybegyndere. Dette giver et rigtig fedt læringsfællesskab.

Det gør det fordi, vi kan tage udgangspunkt i de enkelte elevers forudsætninger. Derefter kan vi matche jer på kryds og tværs af niveauer. Dette giver os mulighed for at udnytte hinandens kompetencer bedst muligt. De mere rutinerede kampsportsudøvere kan få muligheden for at øge deres egne evner, ved at lære fra sig. Samtidig kan nybegynderne lære en masse af de mere rutinerede elever. På den måde skaber vi et rigtig godt læringsfællesskab med en god dynamik og fed kultur.

Det er altså bestemt ikke noget krav, at du skal have kampsportserfaring for at være med. Vi vil rigtig gerne have elever fra mange forskellige baggrunde.

Hvis du er en af dem, der ikke har dyrket kampsport før, så skal du blot glæde dig til at se, hvor meget du rykker dig på et år.

Fordeling af drenge og piger

På kampsportshold ser man oftest flest drenge. På vores kampsportslinje plejer fordelingen heldigvis ikke at være så skæv. Typisk plejer vores hold at bestå af 60% drenge og 40% piger.

Denne fordeling er vi rigtig glade for, da det giver vores hold en god dynamik. Når vi træner kampsport, så kan det nemlig være en fordel at træne med så mange forskellige typer som muligt. Derfor kan vi i træningen godt lide at blande jer på tværs af niveau, køn og vægt.

Indenfor kampsporten er størrelsesforskelle en stor faktor. Det er af denne grund, man bruger vægtklasser, når der konkurreres. Men når vi træner, så er det en fordel at vores elever lærer at håndtere vægtforskelle. Små personer kan have fordel af at træne med en større makker af og til. Samtidig har større personer godt af at lære, at bruge deres vægt på en hensigtsmæssig måde.

Et ofte overset element af kampsport, er den respekt man udvikler for hinanden. Vi har hinandens krop og lemmer mellem fingrene, og gør derfor rigtig meget ud af, at passe på hinanden. Udviklingen er altid i fokus, og vi er aldrig interesseret i at skade hinanden. Håndtering af vægtforskelle er et stort element i at undgå skader. Derfor gør vi meget ud af, at lære vores elever om dette.

På skolen har vi både drenge- og pige omklædningsrum. Langt de fleste elever klæder dog om på værelset, og tøffer i bedste efterskolestil ned i dojoen iført deres flip flops.

Kan man deltage i kampsport, hvis man har en diagnose?

Som udgangspunkt er det intet problem at deltage i kampsport, hvis du har en diagnose. Vi har mange gode erfaringer med flere forskellige diagnoser som f.eks. angst, ADHD, autisme mm. Børn med diagnoser kan ofte fungere rigtig godt i kampsportens struktur. Når du dyrker kampsport, så vil du uden tvivl få trænet din psyke med egenskaber som f.eks. mod, tålmodighed, selvtillid, disciplin mm. Kampsport er godt for både din krop og dit sind.

Diagnoser er dog et meget vidt begreb, så hvis du er i tvivl, kan du altid ringe til os. Så kan vi tage en snak om, hvordan vi kan give dit barn den bedst mulige oplevelse. Nogle børn vil naturligvis ikke fungere godt i kampsportens struktur, men det gælder alle, uanset diagnoser. Præcis ligesom fodbold og gymnastisk, så er kampsport ikke for alle.

Kampsport med briller

Hvis du har nedsat syn, så betyder det selvfølgelig ikke, at kampsport er udelukket for dig. Generelt anbefales det, at du bruger kontaktlinser under træningen. Du vil også nogle gange kunne slippe afsted med at bruge sportsbriller.

Når vi træner med let kontakt til hovedet, så vil det klart være mest hensigtsmæssigt for dig og din partner, at du bruger kontaktlinser.

Det letteste for dig vil klart være, at bruge kontaktlinser hele tiden. På den måde skal du ikke omstilles fra kontaktlinser til briller og omvendt, når du træner. Men hvis du bare slet ikke er særligt god til kontaktlinser, så kan en kombination af sportsbriller og kontaktlinser være god for dig.

Til kamp og stævner vil det dog være et krav, at du bruger kontaktlinser.

Hvis du er i tvivl om, hvordan sportsbriller helt præcist ser ud, så kan du se eksempler her: https://www.profiloptik.dk/sportsbriller?gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMxvyxzkn0qr3KFBENk8prJcXhEqzfQ36YMOP7nKqf6VoO_MHcTIGzcaAqIEEALw_wcB

Kan jeg være med, selvom jeg er på landsholdet?

Du kan sagtens dyrke kampsport på Højer Efterskole, selvom du er på landsholdet. Hvert år har vi haft både nybegyndere og meget dygtige elever på landsholdsniveau. Vi har haft elever fra både det danske jujutsu og karatelandshold. Du kan være helt sikker på, at vi nok skal udfordre dig, selvom du er på landsholdsniveau.

Vi har rigtig god erfaring med, at landsholdselever kan bibeholde eller videreudvikle deres niveau under efterskoleopholdet. Dette afhænger meget af deres engagement for kampsporten. Der kan ske meget på et efterskoleår. Man har nemlig mulighed for at prøve en masse ting af. Nogen har under deres ophold fundet andre veje, som f.eks. gymnastik eller e-sport.

Hvis du er på landsholdet, men godt kunne tænke dig et efterskoleophold hos os, så ring ind og tag en snak med os.

Sammen kan vi finde frem til en god balance, så du får det fedeste efterskoleophold muligt.

Kommer eleverne meget til skade?

Det basale

Sikkerheden er altid i første række, når vi træner kampsport. Der er mange sikkerhedsforanstaltninger på plads, for at sørge for sikkerheden. Disse er f.eks.:

  • Træningen foregår altid på tykke måtter (4 cm)
  • Faldtræning er en del af pensum og noget af det første du vil lære
  • Brug af korrekt sikkerhedsudstyr (tandbeskytter, handsker og benskinner)
  • Fuld kontakt (slag med 100% kraft) er strengt forbudt og bliver aldrig brugt
  • Der lægges stor vægt på at eleverne passer på hinanden, udviser respekt og ansvarlighed overfor deres makker

Når vi laver kampsport, så skelner vi mellem to former for kontakt. Letkontakt eller fuldkontakt. Fuldkontakt er når alle slag og spark må føres 100% igennem. Denne form for kontakt bruger vi aldrig hos os. Vi træner kun letkontakt. Letkontakt handler ikke om at slå hårdt, men derimod præcist og kontrolleret.

Så selvom slag og spark til hovedet er en del af vores pensum, så foregår det altid kontrolleret og med letkontakt. Det vil sige, at vi kun lige er inde og strejfe hinanden. Samtidigt, så lærer eleverne først og fremmest blokeringsteknikker, således de kan forsvare sig selv ordentligt.

Det er altså på ingen måde farligt at gå på kampsportslinjen. Rent faktisk, så er det statistisk mere sikkert at dyrke kampsport end f.eks. boldspil eller springgymnastik. Skader i kampsport sker typisk, når træningen tager overhånd og bliver ukontrolleret. Dette sker ikke hos os, da vi altid træner i kontrollerede omgivelser.

Naturligvis kan der altid ske uheld, ligesom i alle andre sportsgrene. Men med kontrolleret træning, gode lærere og en god kultur på holdet, så undgår vi ret mange uheld. Småskader som forstuvede ankler, håndled og diverse skrammer kan være svære at undgå fuldstændigt.

Hvis der skulle ske uheld

Skulle uheldet alligevel være ude under træningen, så er vi ret rutinerede i at klare småskader på skolen. Det kan f.eks. være mindre skader som næseblod, blå mærker og forstuvninger. Flere af vores lærere er uddannede i at håndtere den slags skader.

Hvis der sker alvorlige uheld, så vil der selvfølgelig blive ringet 112. Hvis eleven skal på skadestuen, så sørger vi naturligvis også for dette. Hvis en elev skal på skadestuen, så vil det altid være ifølge af en lærer.

Forsikring og genoptræning

Af og til har vi elever, som har brug for hjælp med noget genoptræning. Til dette, er der rig mulighed for fysioterapeut i Tønder. Denne vil oftest være for egen regning.

Vores lærere på de forskellige sportslinjer, er ret skarpe til at hjælpe med genoptræningsøvelser. Vi vil meget gerne prioritere at hjælpe vores elever bedst muligt gennem deres genoptræning.

Skolen har en kollektiv ulykkesforsikring inkl. farlig sport. Den dækker også elever, som kommer til skade under kampsport ved invaliditet med varigt mén på 5% eller derover.

Træningsudstyr

Tandbeskytter

Når vi træner kampsport, så er der noget sikkerhedsudstyr, som bare skal være på plads.
Først og fremmest, så er din tandbeskytter din trofaste følgesvend, når du træner. Så længe der er kontakt til hovedet, så er du altid iført din tandbeskytter. På den måde undgår du unødvendige tandlægeregninger. Flittig brug af tandbeskytter under træning, er en af de mest urokkelige normer i kampsporten.

En tandbeskytter fås for alt mellem 50-400 kr. Samtidig findes de i et hav af farver, former og materialer. På denne side kan du se nogle af de mange forskellige tandbeskyttere:

https://www.nippon.dk/kampsport/beskyttelse/tandbeskytter

Generelt anbefaler vi den billige tandbeskytter fra din lokale sportsbutik. Den fungerer ganske fint og koster typisk kun en 50’er. Du kan også købe en til omtrent samme pris af skolen.

Hvis du er allergisk overfor latex, så hjælper vi dig gerne med at finde en tandbeskytter, som passer dig.

Handsker

Et andet fast element i kampsport, er dine handsker. Handskerne til Jujutsu er noget anderledes end almindelige boksehandsker. Hvor boksehandsker er store og lukkede, så er Jujutsu handsker små og åbne.

Handskerne til Jujutsu er åbne, således du kan bruge dine fingre bedre. Det giver dig mulighed for at gribe fat i din partner. På skolen har vi handsker, som du er velkommen til at låne. For nogen kan det måske være rart at have deres egne alligevel. På den måde bruger du altid den samme handske, som sidder komfortabelt på dig.

Hvis du gerne vil have købt et sæt handsker, så anbefaler vi, at du tager ned i din lokale butik og kigger. Det giver dig mulighed for at prøve nogle forskellige, og se hvad der passer dig bedst.

På dette link kan du se hvordan Jujutsu handsker kan se ud:

https://www.nippon.dk/kampsport/stilarter/jiu-jitsu/ju-jitsu-handsker

Benskinner

Benskinner vil oftest blive brugt, når vi øver letkontakt til hovedet. Benskinnerne skal gerne gå helt ned over vristen. På den måde beskytter de både din fod og dit skinneben. Du kan låne benskinner af os, så du behøver ikke gå ud at investere i dem. Du kan starte med at låne af os, og genoverveje senere. Mange bliver ret forelskede i kampsporten, og vil derefter nyde at købe deres eget grej. Det kan også være en rigtig god ide at låne af os først, så du kan se hvilke slags benskinner, der passer dig bedst.

Benskinner findes i et hav af farver, materialer og størrelser. Præcis ligesom handsker. På dette link kan du eksempler på hvordan benskinner ser ud:
https://fit4fight.dk/shop/benskinner-281c1.html

Gi

Til både karate og Ju Jutsu vil du være iført en gi. En gi er en traditionel dragt, som bliver brugt indenfor mange områder af kampsport. Intentionen med en gi er, at den skal simulere en jakke eller trøje. Det er rigtig nyttigt, fordi i selvforsvars situationer vil din modstander sjældent være i bar mave.

Sidenhen er Gien blevet et centralt instrument i kampsportsgrene som f.eks. Ju Jutsu og BJJ (Braziliansk Jiu Jitsu). Mange teknikker, stranguleringer osv. udføres med gien som udgangspunkt.

Af samme grund, så må din gi gerne være en af de tykkere modeller. De tykkere modeller går ikke så nemt i stykker, når vi bruger dem til at simulere jakker i forskellige teknikker.

På dette link kan du se forskellige Gier, som er lavet til Jujutsu:

https://budoxperten.dk/gaa-til-shoppen/1096-gier-til-ju-jutsu/

Ligesom med handskerne, så er du velkommen til at låne en gi af os. Vi anbefaler dog, at du får din egen hurtigst muligt. Det gør vi fordi, at din gi gerne skal passe dig rigtig godt. Det er næsten lige så træls at træne i en for stor gi, som det er at gå i for store bukser.

Til konkurrence

Hvis du har en drøm om at konkurrere i kampsport, så er det ekstra vigtigt, at du har udstyret i orden. Først og fremmest så bruger vi meget gerne WKA (World Kickboxing and Karate Association) godkendt udstyr. Du vil også kunne finde udstyr, som er WKF (World Karate Federation) godkendt. Både WKF og WKA er alment anerkendt til konkurrencer. Hvis du leder efter den slags godkendte grej online, så vil du typisk se ’WKF godkendt’ eller ’WKA godkendt’ i produktbeskrivelsen.

Hvis du vil konkurrere, så bliver du desværre også nødt til at droppe sportsbrillerne. Til kamp er du nødt til at bruge kontaktlinser. Det er sikrest for både dig og din modstander. Samtidig er kontaktlinser også meget mindre i vejen for dig end sportsbriller er.

Det er også en rigtig god ide at have dine egne handsker og benskinner til konkurrence. Når du vil konkurrere, så er det nemlig vigtigt, at du får alle de fordele du kan. Her er komforten ved dine egne handsker og benskinner ret essentielle. Hvis du skal løbe et maraton, så er det nok heller ikke en god ide at købe spritnye løbesko dagen inden. Det samme gør sig gældende her.

Skulle du være i tvivl om noget angående udstyr til konkurrencer, så kan du altid tage fat i en af vores kampsportslærere. De ved forfærdeligt meget om kampsportsgrej, og de elsker at nørde det med dig. 

Skridt/brystbeskytter

Det kan være en god ide at anskaffe dig en skridt og/eller brystbeskytter til kampsport. Små uheld kan være svære at undgå i kampens hede. Hvis de små uheld rammer dig i skridtet, så kan det være ret smertefuldt i øjeblikket. Det kan du undgå med skridt- og brystbeskytter.

På dette link kan du se Nippons sortiment af skridtbeskyttere:
https://www.nippon.dk/kampsport/beskyttelse/skridtbeskytter?gclid=Cj0KCQjwse-DBhC7ARIsAI8YcWJreqVMugzDcdMq6a480bGgOuqIkWZRmdE4pTsg-cJXeXAiniQM70EaAkDMEALw_wcB

Budoxperten er endnu en populær kampsportsbutik. På linket nedenfor kan du se deres sortiment af brystbeskyttere:
https://budoxperten.dk/gaa-til-shoppen/989-brystbeskytter/

Hvis du har et mål om at konkurrere, så husk at kigge efter WKF eller WKA godkendt udstyr. Skridt- og brystbeskytter er intet krav til træningen. Det er blot en god ide, hvis du gerne vil beskytte din krop lidt ekstra.

Opsummering

For at opsummere på hvad grej du skal bruge, så har vi været omkring:
– Tandbeskytter
– Gi
– Handsker
– Benskinner
– Skridt- og brystbeskytter
– Hvis du vil konkurrere, så husk at kig efter WKA eller WKF godkendt udstyr

En tandbeskytter er det eneste, der er krav om, at du skal have med selv. Den er ikke rar at låne eller dele med andre. Vi anbefaler også, at du anskaffer din egen gi hurtigst muligt. Ligesom et stykke tøj, så er det vigtigt, at din gi passer dig perfekt.

Handsker og benskinner kan du låne af os. De fleste vil nok finde det rart at have sine egne handsker. På den måde har du altid de samme godt tilpassede handsker på.

Skridt- og brystbeskytter er valgfrit. Hvis det giver dig en større tryghed og komfort når du træner, så anbefaler vi klart at du bruger det.

Hvis du vil konkurrere, så kig meget gerne efter WKA eller WKF godkendt udstyr. På den måde ved både vi og dine modstandere, at udstyret er tip top i orden.

Forberedelse til kampsportslinjen

Det er bestemt intet krav, at du skal være i god form allerede, når du starter hos os. Vi kan med garanti sige, at uanset dit udgangspunkt, så skal du nok komme i god form på kampsportslinjen. Kampsport kræver nemlig både styrke, kondition og mobilitet. De tre ting tilsammen udgør en god fysisk form.

Når det så er sagt, så kan du med fordel træne lidt, inden du tager afsted på efterskole. Det vil uden tvivl være en fordel at have et basalt niveau af styrke, kondition og smidighed, når du starter på kampsportslinjen.

Et basalt niveau af kondition, styrke og smidighed, er ikke så svært for dig at opnå. Du kan finde forskellige styrkeøvelser og smidighedstræning på Youtube. Kondition kan du opnå ved at løbe et par gange i ugen.

Kampsport og selvforsvar

Al kampsport kan i sin natur bruges til selvforsvar. Men nogle discipliner er mere velegnet til selvforsvar end andre. Mod en utrænet modstander vil en lille grad af enhver kampsports disciplin formodentlig være tilstrækkelig. Mod en trænet modstander bliver det lidt mere kompliceret.

Karate og Jujutsu er discipliner, som i natur er skabt til selvforsvar. Jujutsu blev udviklet af samuraierne helt tilbage før 1868 i det feudale Japan. Det blev udviklet, som en metode der bygger på nærkamp mod enten ubevæbnede modstandere, eller modstandere med mindre våben. Da det blev klart for samuraierne at angreb udelukkende med slag hurtigt blev utilstrækkeligt, lærte de at en af de meste effektive metoder til at neutralisere sin fjende var, at gøre brug af låse, stranguleringer og kast.

Den Jujutsu vi kender i dag, gør brug af netop disse teknikker. Teknikkerne bygger på at vende sin modstanders vægt og kraft mod ham selv. På den måde lærer vi i Jujutsu at neutralisere vores modstander, uden at gøre skade på ham.

Denne filosofi for disciplinen gør den til et rigtig stærkt selvforsvarsværktøj.

En realitetsnær undervisning

I vores undervisning har vi også denne filosofi for øjnene. Det gør vi, ved at holde undervisningen så realitetsnær som muligt. Derfor laver vi ofte scenariebaseret træning. Her opsætter vi et realistisk scenarie, som du kan blive udsat for.

Vi gør det på en legende og udviklende måde, hvor vi undersøger, hvordan du kommer godt ud af sådanne scenarier. Du vil hurtigt lære at forsvare dig selv og agere i stressede situationer. Du vil f.eks. lære at det første led i selvforsvar altid omhandler kropssprog og verbalt selvforsvar. Kropssprog og verbalt selvforsvar er nemlig altid den sikreste måde at udøve selvforsvar på. Men hvis du er i en meget uheldig situation, vil det måske ikke altid være tilstrækkeligt. Derfor vil vi også lære dig at bruge kampsporten, som selvforsvar.

Denne træning vil uden tvivl udvikle dig rigtig meget. Evnen til at agere korrekt i disse situationer, er en af de store faktorer for den store selvtillid, som kampsport skaber. Kampsporten vil give dig en tro på, at du kan forsvare dig selv i en given situation. Dermed vil dine nyfundne evner gør dig mere sikker på dig selv, og knap så angst i ubehagelige situationer.

Straffelovens rammer for selvforsvar

Alt dette vil selvfølgelig ske under straffelovens rammer for selvforsvar. I undervisningen vil vi lære jer om disse rammer, og hvordan I fortolker dem. På den måde kan i beskytte jer selv og dem omkring jer så smertefrit som muligt. Nedenfor kan du se et udklip af, hvad straffeloven siger om selvforsvar:

  1. Handlinger foretagne i nødværge er straffri, for så vidt de har været nødvendige for at modstå eller afværge et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb og ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyn til angrebets farlighed, angriberens person og det angrebne retsgodes betydning er forsvarligt.
  2. Overskrider nogen grænserne for lovligt nødværge, bliver han dog straffri, hvis overskridelsen er rimeligt begrundet i den ved angrebet fremkaldte skræk eller ophidselse.
  3. Tilsvarende regler finder anvendelse på handlinger, som er nødvendige for på retmæssig måde at skaffe lovlige påbud adlydt, iværksætte en lovlig pågribelse eller hindre en fanges eller tvangsanbragt persons rømning.
  4. En handling, der ellers ville være strafbar, straffes ikke, når den var nødvendig til afværgelse af truende skade på person eller gods, og lovovertrædelsen måtte anses for at være af forholdsvis underordnet betydning.