CS2

Oplev Counter-Strike 2 på Højer Efterskole

På Højer Efterskole sætter vi stor pris på fællesskab og den personlige udvikling, der blomstrer med Esport og CS2. På Vores CS2-linje arbejder vi med at styrke dine spiltekniske evner og sørge for at du har værktøjerne til at udvikle dig personligt. Som en central del af vores Esport-linje, vil du blive en del af et engageret fællesskab, der er klar til at udforske alt hvad CS2 har at byde på, både teoretisk og i praksis, og skabe venskaber, der holder hele livet.

Hvad tilbyder vi?

To gange om ugen dedikerer vi seks timer til at dykke ned i CS2 med dig. Vores mål er at udfordre og støtte dig i din udvikling, så du opnår succes både personligt og i spillet. Vi har skræddersyet et program, der dækker alt, hvad du skal bruge for at dygtiggøre dig indenfor CS2. Hver træning session er inddelt i tre faser:

Teori: I denne fase dykker vi ned koncepter som: defaults, setups, økonomistyring, fakes, executes samt forskellige grundlæggende principper, som kommunikation, konflikthåndtering og lederskab.

Praksis: Gennem direkte erfaring på serveren bringer vi teorierne til live. Vi anvender lærte koncepter i praksis, så du og dine holdkammerater får de mest optimale forhold at udvikle sig under.

Evaluering: Efter hver træningssession tager vi tid til at reflektere over, hvad vi har lært. Vi diskuterer, hvordan teorierne blev anvendt i praksis og identificerer områder, hvor vi kan forbedre os, og planlægger, hvordan vi kan træne færdigheder selv.

Vores faciliteter har altid stærke konkurrencedygtige computer og skærme, så du altid kan præstere dit bedste.

Konkurrencer og teamwork

Vi er en aktiv del af efterskoleligaen og sigter efter at deltage i så mange LAN-turneringer som muligt. Derudover tilbyder vi muligheden for deltagelse i Powerligaen for de mest talentfulde spillere. De sidste tre sæsoner i efterskoleligaen har ført os til 3 finalepladser og to mesterskaber. Det er et bevis på vores dedikation til at udvikle talenter på alle niveauer.

Uddannelse og personlig udvikling

På Højer Efterskole er det vigtig for os, at vores elever følger den almindelige skolegang. Deltagelse i undervisningen er en forudsætning for at være del af vores Esport-linjer. Vi mener, at færdigheder som kommunikation, teamwork og konflikthåndtering er essentielle både indenfor og udenfor serveren. Vi er derfor stolte over at sige, at vi forbereder vores elever til fremtiden med disse kompetencer.

Tag det næste skridt med Højer Efterskole

På Højer Efterskole venter der dig et år fyldt med udfordringer, personlig udvikling og ikke mindst, en masse sjov med CS2. Uanset om du drømmer om en fremtid indenfor CS2, eller bare brænder for at dygtiggøre dig og være en del af et stærkt fællesskab, så er Højer stedet for dig.

E-sport for alle

På Højer Efterskoles e-sports linje er alle velkomne. Vi har plads til elever fra alle niveauer, og velkommer glædeligt nybegyndere. Når vi snakker om ‘niveauer’ indenfor LoL og CS2, så opgør vi det typisk med rank og Faceit level.

Faceit er den mest populære måde at opgøre CS2 rank på. Faceit bruger begrebet ‘level’ i stedet for det mere hyppige begreb ‘rank’. Faceit levels spænder fra level 1-10. På Højer Efterskoles e-sportslinje har vi samme spænd i vores elevers niveau. Vi får typisk elever helt fra level 1 til level 10. CS2 niveauet på vores e-sportslinje har altså et meget bredt spænd. Det betyder, at det er ligemeget hvilket udgangspunkt du har, når du kommer hos os. Det vigtigste er blot, at du har lyst til at spille CS2 og udvikle dig med resten af dit hold.

Når vi snakker niveauer i forhold til LoL, så arbejder vi med det mere hyppige ‘rank’ begreb. Her har vi 7 forskellige rank fra bronze til challenger. Ligesom på vores CS2 hold, så får vi elever fra vidt forskellige ranks og udgangspunkter. De er allesammen lige velkomne. Igen er det vigtigste for at være med på LoL holdet, at du har lyst til at spille spillet og udvikle dig med dit hold. Så skal niveauet nok hæves i løbet af året, uanset udgangspunktet.

Et stort spænd mellem elevernes niveau udgør en fed dynamik på holdet. Vi finder hurtigt ud af, hvilke kompetencer de forskellige spillere har og hvordan vi udnytter dem bedst muligt. Disse kompetencer og forudsætninger spiller også en rolle i forhold til hvordan vi opdeler holdene.

Er der nogen aldersgrænse på linjen?

Vi har ingen aldersgrænse på vores e-sportslinje. Der er til gengæld en vejledende aldersgrænse for at spille henholdsvis CS2 og LoL. Det er meget subjektivt hvorvidt disse vejledende aldersgrænser bør overholdes. Dette vil vi som skole ikke tage stilling til. Det er derfor op til eleven og forældrene, at beslutte hvorvidt eleven må være med.

Hvis du gerne vil blive klogere på hvorvidt du bør følge den vejledende aldersgrænse, så kan du f.eks. læse denne artikel: https://digitaldannelse.org/vidensbase/guide-dit-barns-yndlingspil/

Vi gør i den forbindelse opmærksom på, at et argument for at overholde aldersgrænsen, er den hårde tone som ofte forekommer i spil som CS2 og LoL. Her vil vi gerne påpege, at god kommunikation er et stort fokuspunkt på vores e-sportslinje. Vi tolerer ikke negativt og grimt sprog blandt vores elever. Heller ikke i elevernes omgang med fremmede, når de spiller online.

Fordeling af piger og drenge

Der er ingen tvivl om, at e-sport er mest populært blandt drenge. Vi har desværre ikke mange piger på e-sportslinjen, men der er nogle stykker. Der er altid plads til flere piger på holdene. De er meget velkomne.

Vi har en drøm om, at få opstartet et pigehold på e-sportslinjen. Den eneste begrænsning for dette, er mængden af tilmeldte piger. For at starte et e-sportshold skal der minimum være 5 spillere på holdet. Derfor kræver det som minimum 5 tilmeldte piger, for at vi kan udleve drømmen om et pigehold fyldt med girl-power.

Indtil dette bliver relevant, så blander vi pigerne med drengene. Denne blanding af drenge og piger er vi på skolen også vilde med, da det giver en god dynamik. Piger og drenge har det med at kommunikere lidt forskelligt, og de kan dermed afbalancere hinanden lidt.

Hvis der er nogen piger derude der sidder med en drøm om at være på et e-sportshold, så skal de altså ikke tøve med at skrive sig op. Vi vil så gerne have nogle flere af dem med.

På den måde bidrager vi til de unges digitale dannelse, og lærer dem hvordan man kommunikere hensigtsmæssigt online. Dette er super vigtigt for at behandle hinanden ordentligt, når vi spiller. Samtidig er god og konstruktiv kommunikation helt essentielt i holdspil som f.eks. CS:GO og LoL. Uden god kommunikation er det enormt svært at spille godt sammen og vinde.

Kan jeg være med selvom jeg har et fysisk handicap?

Som udgangspunkt er det sjældent et problem, at være med på trods af et fysisk handicap. Dette vil naturligvis komme an på hvilket handicap man har. Det heldige ved e-sport er, at hvis du blot kan bruge en mus, et tastatur og se en skærm, så er du good to go.

Du skal naturligvis kunne se for at spille. I CS2 er det også ret essentielt at du kan høre, hvad der foregår omkring dig. Men vi lever heldigvis i en tid hvor briller og høreapparater er ret så effektive, så dette skal næppe forhindre dig i at spille med. Vi har af og til også elever der har andre ting som f.eks. ordblindhed. Dette er absolut intet problem på e-sportslinjen. Der er intet krav om at du skal kunne læse, skrive eller regne for at være med.

Hvis du sidder i kørestol, så kan e-sport være en fantastisk stillesiddende aktivitet for dig. Her behøver du ikke bevæge dig meget for at have det sjovt, så længe du kan bruge en mus og et tastatur. Begge vores e-sports lokaler har kørestolsadgang, så vi kan sikre at alle der gerne vil have e-sport, får muligheden.

Hvis du har en form for handicap som du tror kan forhindre dig i at spille e-sport, så må du altid kontakte os. Sammen kan vi finde ud af hvad der kan lade sig gøre og hvad der ikke kan. Vi finder med meget stor sandsynlighed en god løsning, så du også kan være med.

Udstyr

Tildeling af computer/udstyr i esports lokalet

Gamere er typisk også teknik-nørder i en eller anden grad. Derfor er vi slet ikke i tvivl om, at mange af jer sidder og glæder jer til at se, hvilket udstyr i skal spille på her hos os.

På Højer Efterskole får eleverne tildelt deres egen pc til e-sport. Du skal altså ikke medbringe din egen. Det er bestemt heller ikke nødvendigt. Computerne i e-sports lokalet er bygget til gaming og kører de spil vi spiller fremragende. Computerne kører med 450-600 fps i CS2 og ligeledes i LoL.

Computerne indeholder (specs):
CPU: Intel Core i7-12700KF
RAM: 16 GB
GPU: Geforce 3060 TI

Skærm: QWERTZ 280Hz

Udover de fremragende computere, så har vi også 280Hz skærme i lokalet. 280Hz betyder at skærmen kan vise 280 billeder i sekundet, modsat de typiske 144Hz skærme, som kun viser 144 billeder i sekundet. Dette er vigtigt for den bedste gaming-oplevelse, da det betyder at du kan reagere hurtigere, fordi du ser hvad der sker hurtigere.

Komfort er også vigtigt, når vi sidder flere timer i træk og spiller. Derfor er vores e-sportslokale udstyret med gamerstole fra Vision Gaming. Disse sørger for at du ikke får ondt i f.eks. ryg, skuldre og nakke, når du spiller i længere perioder.

Må jeg medbringe mit eget tastatur og mus?

Vi anbefaler, at du medbringer dit eget hardware på skolen. Det vil sige mus, tastatur og høretelefoner. De fleste gamere har før prøvet at spille på andres udstyr, og har dermed også oplevet, at dette kræver tilvænning. Komfort er rigtig vigtigt når man gamer, derfor anbefaler vi, at du selv medbringer mus, tastatur og høretelefoner. Du er også velkommen til at medbringe din egen skærm. Hvis din skærm er 60Hz, så anbefaler vi dog at du bruger vores, da disse kører 144Hz.

Når det så er sagt, så er du meget velkommen til at bruge vores låneudstyr. Dette låneudstyr kan du bruge hele året. Dermed vænner du dig ret hurtigt til det. Det er altså ikke et krav, at du medbringer tastatur, mus og høretelefoner.

E-sports lokalerne bliver låst når eleverne ikke har egentid eller e-sportsundervisning, så dine ting kan forblive sikre. Hvis du medbringer dit eget hardware, så må du selvfølgelig gerne tage det med hjem i weekenden.

Har andre adgang til min tildelte computer?

Den computer du får tildelt hos os er din. Andre vil altså ikke have adgang til den. Du får et password, som kun du og e-sports lærerne kender. Der er dog valghold i e-sport, så halvanden time om ugen vil der være en anden, som skal bruge din tildelte computer. Denne elev vil have sin egen windows bruger at logge på. Din personlige windows bruger med din personlige kode, vil altså ikke blive brugt af andre end dig selv.

Må jeg installere og spille andre spil på min tildelte computer?

I undervisningen spiller vi ikke andre spil end CS2 og LoL. Men i egentiden er du velkommen til at spille andre spil, hvis du har lyst. Egentiden er fra 16.30-18.00 og igen fra 19.30-21.00. Derfor må du også gerne downloade andre spil og andet software til din tildelte pc. Dette skal dog opbevares på en ekstern harddisk, som du selv skal medbringe.

Spil og software må naturligvis ikke hentes ulovligt. Det vil sige, at piratkopierede spil og software ikke må bruges eller downloades på skolen. Hvis du på nogen måde er i tvivl om dette, så spørg en af e-sportslærerne. De vil gerne hjælpe med at godkende, hvad der downloades.

Hvem har erstatningskravet?

Som udgangspunkt vil du ikke komme til at erstatte din tildelte pc. Dette er selvfølgelig med forbehold for, at du ikke bevidst ødelægger den eller behandler den uhensigtsmæssigt. Hvis dit eget medbragte udstyr går i stykker, så er det på eget ansvar.

Der er dog ingen adgang til e-sportslokalet udenfor jeres egentid og e-sportsundervisningen. Elever som ikke har e-sport, vil heller ikke have adgang til e-sportslokalerne.

Hvor meget fylder e-sporten?

Linjefagene på Højer Efterskole fylder en del i løbet af skoleåret. Dette er super fedt, da eleverne jo har valgt et linjefag, som de brænder for. På e-sportslinjen udgør en blanding af undervisningen, YouseeLigaen, LAN’s og e-sport i fritiden hele billedet. Herunder får du lidt at vide om hvor meget e-sport fylder i løbet af året og i dagligdagen.

Hvor mange timers e-sport har vi om ugen?

På Højer Efterskole har vi skemalagt e-sports undervisning to gange om ugen. I alt udgør det sammenlagt 6 timer om ugen. Man skal have alle 6 timer. Timerne vil være delt op på 2 dage, som er tirsdag og torsdag.

YouseeLigaen

Udover den skemalagte e-sportsundervisning, så har vi også ugentlige kampe i YouseeLigaen. YouseeLigaen er en liga hvor efterskoler kan konkurrere mod hinanden i e-sport.

Kampene bliver afviklet online med 6 forskellige grupperunder. Grupperunderne afvikles fra uge 43 til uge 21. I grupperunderne vil man blive inddelt efter niveau i grupper af 4-6 hold, hvor der vil være ugentlige kampe.

I ligaen får man mulighed for at komme med til Danmarksmesterskaberne. De 8 hold som klarer sig bedst i ligaen, vil blive udtaget til Danmarksmesterskaberne. Vi har som efterskole før været med til Danmarksmesterskaberne, hvor vi endte med en delt 5-8 plads.

YouseeLiga kampene bliver typisk afviklet torsdag aften, hvilket betyder at du skal bruge din egentid på kampene. Dette gør vores elever dog med glæde. Det er forfærdeligt sjovt at konkurrere mod de andre efterskoler. Som e-sportselev vil du med garanti elske at bruge din egentid på kampene.

E-sport i fritiden

Hvis vores e-sportselever gerne vil spille i deres egentid, så må de gerne det. Egentiden er fra 16.30-18.00 og igen fra 19.30-21.00. Dette er særligt tiltrækkende for de elever, som gerne vil spille andre spil end hvad de spiller i undervisningen. I undervisningen vil der nemlig altid være fokus på enten CS:GO eller LoL.

I egentiden må eleverne spille lige hvad de har lyst til. Dog med det ene forbehold at spillene skal være lovligt downloadede og altså ikke piratkopierede. Hvis man har lyst, så må man også gerne medbringe en playstation eller anden konsol i e-sportsrummet, som kan bruges i egentiden.

Om undervisningen

Holddeling

Eftersom der kun kan være 5 spillere på et hold, så opdeler vi vores elever efter hvilket niveau de er på, når de ankommer. Vores elevers niveau rykker sig ret meget i løbet af et skoleår. Hvis en elevs niveau bliver forbedret markant, så vil der være mulighed for at blive rykket op på næste hold.

Vi har i alt 20 pladser til CS2, som vil blive inddelt i 4 hold. Til LoL har vi 10 pladser, som dermed vil blive inddelt i 2 hold.

Holdene bliver inddelt efter niveau, således at vi kan bruge holdene til at spille i YouseeLigaen. Holdene bliver derfor inddelt i 1. division og 2. division. I disse divisioner vil der være en A gruppe, B gruppe og C gruppe.

Hvis vi får mange elever på samme hold der spiller samme rolle, så vil vi finde ud af hvad den enkelte elev er god til og hvordan vi udnytter deres kompetencer bedst muligt. Det kan f.eks. være hvis 3/10 elever på LoL holdene spiller mid-position. I dette tilfælde vil vi blive nødt til at rykke lidt rundt på elevernes vanlige roller, da der kun kan være en mid-position per hold. Vi finder altid en god løsning på dette, så alle elever får en rolle de bliver glade for.

Det taktiske element

I CS2 vil vi f.eks. arbejde med, hvordan vi indtager og holder sites på forskellige maps. Et element af dette vil også omhandle hvordan vi bruger smokes og andre in-game værktøjer til udførelsen af taktikkerne. Vi vil også arbejde med hvordan vi styrer vores økonomi i spillet, således at vi kan spille som et hold.

I LoL vil vi f.eks. arbejde med hvilke champions vi vælger inden spillet starter. Dette er en stor del af det taktiske element i LoL, da vi på den måde kan ‘counter’ modstanderne, så vi får en fordel i løbet af spillet. I samspil med dette, så vil vi arbejde med hvordan disse forskellige champions spiller sammen med hinanden på kryds og tværs. Vi vil i LoL også arbejde med koncepter som wave management og cooldown management.

Der vil også være taktiske elementer som kan tilføres både LoL og CS2. F.eks. vil vi arbejde meget med rotationer, som gør sig gældende i begge spil. Rotationer omhandler hvordan vi roterer rundt på banen og bakker hinanden op. Ligeledes vil der være et element af kommunikation, som går igen i begge spil. Altså hvordan kommunikerer vi effektivt og hvordan støtter vi hinanden i vores kommunikation under spillet.

Demoer

Når vi arbejder med det taktiske element af spillet, så bruger vi ofte demoer. En demo er en optagelse af ens egen eller andres spil. Denne optagelse analyseres af underviseren for at finde huller i samspil, kommunikation og udførelsen af taktikker.

Demoer er et rigtig godt værktøj til at forbedre sit spil. Det giver muligheden for virkelig at gå i dybden med hvilke bevægelser og beslutninger vi laver i løbet af spillet. Disse kan oftest være svære at få øje på i kampens hede.

Underviseren bruger dermed demoen til at påpege hvilke punkter der kan forbedres hos den individuelle elev og holdet som helhed. I arbejdet med demoer vil eleverne få en bedre forståelse for hvordan de selv kan bruge demoer, til at analysere og forbedre deres spil.

LAN’s

Hvis du er gamer, så har du formodentlig enten været til eller hørt om LAN. LAN står for “Local Area Network”, som betyder lokalt netværk. Det bruges enten som en betegnelse for et LAN-kabel (internetstik), eller i denne sammenhæng bruges det som LAN-party.

Et LAN-party kan betegnes som en slags ‘gamer-fest’. Her kobles en masse computere op under samme tag, og så spilles der ellers en masse spil. Disse LAN-parties kalder vi for LAN’s.

På e-sportslinjen deltager vi som udgangspunkt i 3 forskellige LAN’s i løbet af skoleåret. Vi har blandt andet været til NPF, GGW og Ølgods E-sportscamp. Til disse LAN’s deltager alle fra linjen som udgangspunkt, da vi deltager i turneringer i både CS2 og LoL. Hvis der er noget vigtigt som forhindrer dig i at deltage, bliver der selvfølgelig taget højde for det.

Begge e-sports undervisere fra henholdsvis LoL og CS2 tager med til LAN’s og er til stede hele weekenden. Underviseren sender en pakkeliste ud et par uger inden vi skal afsted.

De LAN’s vi deltager i, vil typisk vare fra fredag til søndag eftermiddag. Der vil dermed oftest være 2 overnatninger. Som udgangspunkt vil der være faste sengetider til LAN’s. Typisk vil der være sengetid klokken 02 fredag nat, da der vil være turneringer igen lørdag formiddag. Hvis man ikke skal spille turnering søndag formiddag, så kan e-sportslærerne typisk nemt overtales til en senere sengetid.

LAN’s er en af højdepunkterne for e-sportselever. Der bliver hygget, spillet og lavet en masse sjov. Her får vores elever også muligheden for at konkurrere i turneringer, og virkelig bruge det, som de har lært i løbet af året.

Kommunikation og streaming

Kommunikation under spillet

God og effektiv kommunikation er en helt essentiel del af solidt holdspil. Som udgangspunkt bruger vi Teamspeak eller Discord til vores kommunikation. Skolen vil stå for at kommunikationen kan lade sig gøre. Dette vil ske på vores egen Teamspeak eller Discord server.

I undervisningen kommer du til at sidde ved siden af dine 4 holdkammerater. Det kan dog stadig være rart at benytte enten Discord eller Teamspeak, da vi alle sidder med høretelefoner på, hvilket kan gøre det svært at høre hinanden uden disse.

Hvis du er gamer, så kender du formentlig allerede til Teamspeak eller Discord. Disse er de mest populære og mest anvendte kommunikationskanaler indenfor gaming. Hvis du ikke er bekendt med Teamspeak eller Discord, så kan du læse mere på deres hjemmeside:
https://www.teamspeak.com/en/
https://discord.com/

Streaming

Indenfor streaming er Twitch den suverænt mest udbredte platform. Her kan man streame mere eller mindre hvad man har lyst til. Platformen bliver dog i stor grad brugt til streaming af computerspil.

Skolen har ikke sin egen Twitch kanal, men det er planen at vi skal have en til visning af vores turneringskampe. Eleverne vil ikke have adgang til denne kanal, medmindre de gerne vil kommentere de kampe, som bliver spillet.

Hvis du gerne selv vil streame på skolen, så må du gerne det. Det skal blot være fra din egen Twitch kanal og indenfor Twitch Community Guidelines. Du kan læse mere om retningslinjerne for streaming på Twitch her:
https://www.twitch.tv/p/da-dk/legal/community-guidelines/

Regler for E-sport

VAC ban

Hos Højer Efterskole er det meget vigtigt for os, at vores e-sports elever opfører sig ordentligt online. Vi er derfor meget strikse med at vores elever skal overholde spillenes regler og kommunikere respektfuldt med dem de møder online.

Hvis du får et VAC ban, vil du blive udelukket fra e-sport, hvis det viser sig at du har brugt snyd som f.eks. wallhack og aimbot. VAC står for Valve Anti-cheat System, som er et anti-cheat software fra Valve (udgiveren af CS2).

VAC opdager hvis en spiller snyder i spillet. Denne spiller vil derefter blive udelukket fra at spille CS2. Dette tager vi alvorligt og hvis det skulle ske, så vil du også blive udelukket fra e-sport hos os.

Mad og drikke i lokalet

Det er enormt vigtigt for os på Højer Efterskole, at vores elev har et godt fysisk og psykisk velvære. God ernæring er vigtigt for elevernes kognitive funktion, som vil have en stor indflydelse på deres evne til at spille optimalt. I denne artikel fra DGI, kan du få nogle gode råd til hvordan din ernæring kan optimere dit spil:

https://www.dgi.dk/esport/esport/artikler/saadan-faar-du-som-gamer-energi-til-kroppen-og-knoppen

Vi har derfor på e-sportslinjen nogle regler for mad og drikke i e-sportslokalet. Det er dels for at beskytte udstyret og dels for at bevare en optimal kognitiv funktion. Det betyder i praksis at mad og drikkelse ikke må medbringes i e-sportslokalet. Dette er selvfølgelig med undtagelse af drikkedunk med tud og vand. I forlængelse af dette, så er energidrikke og slik heller ikke tilladt i e-sportslokalet.